Przedszkole w Juszczynie

  • Kalendarium

    Piątek, 2024-05-03

    Imieniny: Jaropełka, Marii

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 90803
    • Do końca roku: 242 dni
    • Do wakacji: 49 dni

Jadłospis

   Jadłospis 

 

kuch

22.04.2024 - 26.04.2024

 

 

Dzień

Śniadanie

s

Obiad

o

Podwieczorek

p

 

PONIEDZIAŁEK

22.04.2024r.

 

Chleb,  masło, pasztet

Kakao

Jabłko

 

A – 1,7

 

Zupa – krem z dyni z groszkiem ptysiowym

Pierogi z serem białym, masłem, cukrem

Kompot

A –  1,3,7,9

 

Pieczywo z pastą z jajek i szczypiorku

Kawa inka z mlekiem

 

A – 1,3,7

 

WTOREK

23.04.2024r.

 

 

Chleb z masłem, pomidorem, serem żółtym

Kawa inka z mlekiem

Banan

A – 1,7

 

Rosół z makaronem i zieleniną

Kotlet schabowy, ziemniaki, kapusta biała zasmażana z koperkiem zielonym

Kompot

A –  1,3,7,9

 

Galaretki z owocami

Ciastko

 

 

A – 1,

 

ŚRODA

24.04.2024r.

 

 

Chleb z masłem, sałatą, polędwica sopocką, ogórkiem zielonym

Kakao

Gruszka

A – 1,7

 

Zupa ogórkowa  z ryżem

Gulasz z indyka, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka

Kompot

 

A –  1,7,9

 

Pieczywo z kremem czekoladowym

Kawa inka  z mlekiem

 

 

A – 1,7

 

CZWARTEK

25.04.2024r.

 

 

 

Zupa mleczna z ryżem

Chleb z masłem, miodem

Mandarynka  

 

A – 1,7

 

Ziemniaczanka z zieleniną

Łazanki

Kompot

 

A –  1,3,7,9

 

Pieczywo z masłem, szynką drobiową, rzodkiewką

Herbata z mlekiem

A – 1,7

 

PIĄTEK

26.04.2024r.

 

 

Chleb – graham z masłem, rybą

Kawa inka z mlekiem

Banan

A – 1,4,7

 

Barszcz biały z jajkiem, ziemniakami i zieleniną

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Kompot

A –  1,3,7,9

 

Pieczywo, masło, serek almette ze szczypiorkiem i cebulką

Kakao

A – 1,7

 

Informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie) 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.