Jadłospis
15.04.2024 - 19.04.2024
PONIEDZIAŁEK |
Zupa fasolowa z ziemniakami Ryż z bitą śmietaną i truskawkami Kompot wieloowocowy A:1,7,9
|
WTOREK |
Zupa jarzynowa z makaronem Klops wieprzowo-drobiowy w sosie pomidorowym, ziemniaki Kompot wieloowocowy A:1,3,7,9 |
ŚRODA |
Zupa ryżowa Kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z kapusty białej, marchewki i pietruszki Kompot wieloowocowy A:1,3,7,9 |
CZWARTEK |
Zupa kminkowa z ziemniakami Gulasz wieprzowy, kasza, ogórek Kompot wieloowocowy A:1,7,9 |
PIĄTEK |
Krupnik zabielany Paluszki rybne, ziemniaki, sałatka z kapusty białej i marchwi Kompot wieloowocowy A: 1,3,4,7,9 |
SMACZNEGO!!!
Informacje o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
`