Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

Jadłospis

 

sz

 

15.04.2024 - 19.04.2024

PONIEDZIAŁEK

Zupa fasolowa z ziemniakami

Ryż z bitą śmietaną i truskawkami

Kompot wieloowocowy

A:1,7,9

 

WTOREK

Zupa jarzynowa z makaronem

Klops wieprzowo-drobiowy w sosie pomidorowym, ziemniaki

Kompot wieloowocowy

A:1,3,7,9

ŚRODA

Zupa ryżowa

Kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka z kapusty białej, marchewki i pietruszki

Kompot wieloowocowy

A:1,3,7,9

CZWARTEK

Zupa kminkowa z ziemniakami

Gulasz wieprzowy, kasza, ogórek

Kompot wieloowocowy

A:1,7,9

PIĄTEK

Krupnik zabielany

Paluszki rybne, ziemniaki, sałatka z kapusty białej i marchwi

Kompot wieloowocowy

A: 1,3,4,7,9

 

 SMACZNEGO!!!

 

 ow

 

 

 

Informacje o alergenach

 

 
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie) 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 `